Meisje uit Ivoorkust

Corona: geef kinderen weer de ruimte om te groeien

Voor miljoenen kinderen zijn de gevolgen van de wereldwijde coronacrisis rampzalig. De armoede is gestegen, het onderwijs heeft voor langere tijd stil gestaan. En voor veel kinderen is zorg niet of nauwelijks toegankelijk geweest. 

De coronapandemie is bovendien zeker nog niet voorbij; we weten niet wat het coronavirus ons nog gaat brengen en welke mutaties er nog zullen ontstaan. Een gelijke verdeling van vaccins en een hoge vaccinatiegraad in ieder land zijn cruciaal om het coronavirus en verschillende mutaties te kunnen stoppen.

Juna Nepali ontvangt het COVID-19-vaccin (Pfizer)

Op 13 januari 2022 ontvangt de 12-jarige Juna Nepali, een student aan de Manamaiju Secondary School in de gemeente Tarakeshwor in Kathmandu, het COVID-19-vaccin (Pfizer). Ze laat haar vaccinatieboekje zien. 
 

Op 13 januari 2022 ontvangt de 12-jarige Juna Nepali, een student aan de Manamaiju Secondary School in de gemeente Tarakeshwor in Kathmandu, het COVID-19-vaccin (Pfizer). Ze laat haar vaccinatieboekje zien. 
 

Voor ieder kind van nu, en voor de toekomst van ons allemaal

In deze wereldwijde crisis werkt UNICEF extra hard voor ieder kind van nu en voor de toekomst van ons allemaal. Want waar wij in Nederland ook nog zoekende zijn naar de juiste uitweg, is die voor kwetsbare kinderen over de wereld nog veel moeilijker. De coronapandemie heeft de wereld op het gebied van kinderwelzijn decennia teruggeworpen in de tijd. 

Bescherm de rechten van het kind, ook tijdens een crisis

In een verklaring samengesteld en ondersteund door de EU, GRULAC-landen en de Group of Friends of Children en de SDGs wordt gevraagd om tijdens deze wereldwijde pandemie onderwijs, voeding, gezond en veiligheid van kinderen prioriteit te geven. De verklaring, die ook is ondertekend door de Nederlandse regering, ondersteunt de oproep van de Verenigde Naties en UNICEF om kwetsbare kinderen te beschermen.

UNICEF-vaccinatieoperatie: we komen in alle uithoeken van de wereld

Als we kinderen wereldwijd willen beschermen tegen de rampzalige gevolgen van een crisis die al veel te lang duurt, moet iedereen toegang krijgen tot een vaccin. Waar je ook woont. Alleen met een eerlijke verdeling van coronavaccins maken we een einde aan deze pandemie. 

Als vaccinatieexpert helpt UNICEF samen met haar partners bij COVAX om coronavaccins in 92 armere landen te verdelen, verzenden en bezorgen. We leiden zorgpersoneel op en stomen overheden klaar. We komen in alle uithoeken van de wereld, en zetten 75 jaar aan ervaring in om iedereen te bereiken. Want in een wereldwijde crisis laat je niemand achter.

Man krijgt vaccinatie van COVAX

Zorgverleners in de Filipijnen krijgen een prik. UNICEF zorgt ervoor dat de COVAX-vaccins door het hele land vervoert en verspreid kunnen worden. 

Zorgverleners in de Filipijnen krijgen een prik. UNICEF zorgt ervoor dat de COVAX-vaccins door het hele land vervoert en verspreid kunnen worden. 

Eindstand Giro555-actie ‘Samen in actie tegen corona’: positieve resultaten voor Nepal en Suriname

In september 2021 liep de actie Giro555 ‘Samen in actie tegen corona’ ten einde. Nederland bracht in totaal maar liefst 9,4 miljoen euro bij elkaar. Met dit geld boden de hulporganisaties achter Giro555 en hun lokale partners, tot juni 2022, in meer dan twintig landen medische noodhulp aan coronaslachtoffers. Van naalden tot koelkasten om vaccins in te bewaren en van beschermende kleding tot voorlichting over het coronavirus. De hulporganisaties hebben zich tot juni 2022 ingezet en ondertussen zijn de behaalde resultaten bekend voor Nepal en Suriname, de twee landen waar UNICEF hulp heeft geboden tijdens de coronacrisis. 



Resultaten Nepal  
 

  • Halverwege 2022 was driekwart van de bevolking gevaccineerd tegen corona.  
  • Er zijn trainingen gegeven over hoe de bereidheid tot vaccineren onder de bevolking verhoogd kan worden. 
  • 8.000 mensen in afgelegen gebieden en kwetsbare mensen hebben voorlichting gekregen.  
  • Geleverd: 200 zuurstofapparaten, 3 pediatrische zuurstofapparaten, 5 miljoen injectienaalden, 4 miljoen vaccinatiekaarten (document waarmee mensen kunnen laten zien dat ze gevaccineerd zijn) en 51 sets van materialen die bij de pediatrische zuurstofapparaten horen, zoals neuscanules en zuurstofkapjes voor baby’s.

     

Resultaten Suriname  
 

  • In afgelegen dorpen zijn 3 klinieken voorzien van een gecombineerde koel- en vrieskast voor opslag van vaccins, werkend op zonne-energie.  
  • In 12 klinieken in het binnenland zijn 1468 personen gevaccineerd tussen oktober 2021 en mei 2022.  
  • Er zijn informatiesessies gegeven en debatten gehouden op vier lokale tv-stations. Hiermee heeft UNICEF naar schatting 10.998 mensen bereikt. Indirect zijn er ongeveer 50.000 mensen bereikt door uitzendingen van debatten op tv.  
  • Geleverd: 20 thermometers, 50 vaccindragers, 13.600 benodigdheden voor gezichtsbescherming, hygiënische producten en voorlichtingsmaterialen, 52 zuurstofapparaten. 

Dila Prasad Bhatta ontvangt coronavaccin

Op 4 augustus 2021 ontvangt Dila Prasad Bhatta - geboren met een lichamelijke handicap - in de Pipalchauri Health Post in Duhun in het afgelegen Darchula-district in het uiterste westen van Nepal het Johnson & Johnson COVID-19-vaccin. 

Het verhaal van Dila Prasad Bhatta 

 
In het afgelegen Nepalese dorp Duhun wordt de 45-jarige Dila Prasad Bhatta uit zijn huis getild door zijn neef. Dila is geboren met een lichamelijke beperking en is daardoor niet in staat zijn ledematen volledig te gebruiken.  

Dila was altijd goedgehumeurd tot het coronavirus Nepal bereikte. De bevolking werd geadviseerd maskers te dragen en afstand te bewaren tot elkaar. Een effectieve handhaving, maar voor Dila was dit lastig. Hij was juist afhankelijk van anderen. 

Toch kwam er snel een positieve wending aan deze uitzichtloze situatie, toen de Nepalese regering besloot om mensen met een handicap voorrang te geven op een vaccinatie. Dankzij de hulp van UNICEF kreeg Dila weer hoop. Want met het zetten van zijn vaccin begin augustus 2021 kreeg niet alleen hij, maar ook zijn gezinsleden bescherming tegen het virus.     

Corona in Nederland

Een lockdown, schoolsluitingen, een avondklok; de coronacrisis heeft ook in Nederland een grote impact (gehad) op kinderen en jongeren. UNICEF maakt zich zorgen over de ontwikkeling van kinderen en jongeren. Daarom zetten wij ons in om ontwikkelingsrisico’s als gevolg van coronamaatregelen in het bijzonder door de schoolsluiting te beperken, in kaart brengen en te herstellen. Ook kijken we hoe we in het vervolg zoveel mogelijk kunnen voorkomen dat ontwikkelingsschade ontstaat tijdens bestrijding van een pandemie.

UNICEF also wants to support children and their parents in the Dutch Caribbean. We help families navigate these strange times with tools, tips and valuable advice. 

Kinderen leren thuis Nederland

UNICEF maakt zich zorgen over de impact van de coronacrisis op kinderen en jongeren in Nederland. 

UNICEF maakt zich zorgen over de impact van de coronacrisis op kinderen en jongeren in Nederland.