‘Regel het testament, net als de reisverzekering’

Voor UNICEF-medewerker Kim Bekkers (48) is nalaten aan kinderen wereldwijd een keuze die onlosmakelijk is verbonden met haar werk. Maar omdat ze geen ‘standaard gezinssituatie’ heeft, was een testament opstellen heel logisch. En alles goed regelen, heeft ze van huis uit meegekregen.

UNICEF medewerker Kim Bekkers

“Een aantal jaren geleden heb ik met mijn moeder een grote reis gemaakt. Dat was voor mij een moment om weer naar mijn testament te kijken.

Ik woon samen met mijn partner zonder samenlevingsovereenkomst en het huis staat op mijn naam. Ik wilde dat hij gewoon in het huis kon blijven mocht ons iets gebeuren op die reis.

Ook een goed doel
Daarnaast wilde ik graag een goed doel opnemen in mijn testament en dat werd natuurlijk UNICEF.  Ik zie dagelijks hoe effectief en betrokken onze collega's zich inzetten overal ter wereld, om te zorgen dat iedereen de rechten van álle kinderen respecteert en naleeft. Dat raakt me zelfs na acht jaar nog heel regelmatig.

Bij grote gebeurtenissen zoals verhuizen, scheiden of reizen denken we vaak aan een testament. Zelf kreeg ik er al vroeg mee te maken omdat mijn ouders zijn gescheiden en allebei zijn hertrouwd. 

Realistisch zijn
Ik heb ook meegekregen dat kiezen voor ‘huwelijkse voorwaarden’ niet vloeken in de kerk is, en dat het niet betekent dat je minder van elkaar houdt. Het is goed om heel realistisch te zijn. We regelen onze reisverzekering goed als we op vakantie gaan, zorg er ook voor dat huwelijk en overlijden goed zijn geregeld. 

Geen ruzie
Het laatste dat iemand wil is dat mensen gaan ruziën. Het is overigens ook goed om de naasten te vertellen dat er een testament is, zodat ze niet verrast zijn als het moment daar is. Zeggen wat er in het testament staat, is niet nodig, maar wel dat er iets is vastgelegd.

Mensen denken dat je rijk moet zijn om een testament te hebben, maar het zijn juist je aardse spullen die je misschien niet bij het grofvuil wil hebben. De grootte van een nalatenschap doet er niet toe, UNICEF is blij met elke gift. En voor uw dierbaren en uzelf biedt een testament duidelijkheid en zekerheid.”

UNICEF medewerker DR Congo na uitdelen schoolkits

Nog meer goede tips van Kim:

Uitgave die gedoe voorkomt
Mensen denken nog steeds dat het heel duur is om een testament op te stellen. Ik zou zeggen: kijk even goed rond. Het is niet goedkoop, maar voor een paar honderd euro legt u wel uw wensen vast en voorkomt u gedoe voor degenen die achterblijven.

Percentages
Het is handig om een percentage van wat u overhoudt op te nemen, in plaats van een vast bedrag. Het kan wel in geldbedragen worden vastgelegd, maar percentages zijn makkelijker om nu te bedenken. U weet immers nu nog niet hoe u er straks bijzit.

Bedenk wat u wilt
Denk voordat u naar de notaris gaat, even goed na over wat u aan wie wil geven. Hoe u het gaat regelen, daar helpt de notaris u doorheen door het stellen van de juiste vragen. Maar de basis bedenkt u zelf.

Begin klein
Zie het niet als een grote klus. Begin ermee om het klein op te schrijven. Het bijzondere armbandje voor die vriendin die het zo mooi vindt, enzovoort. 

Datum prikken
Stel een termijn; voor deze datum ga ik het regelen. We weten niet wat er morgen gebeurt, en dan kan het maar beter duidelijk zijn wat u voor ogen had. En stel u verandert van gedachten, dan kunt u het ook zo weer aanpassen.

UNICEF medewerker Pakistan geeft meisje schoenen

Een UNICEF-medewerker in Pakistan helpt de 3-jarige Muskan om haar slippers te verruilen voor winterschoenen die zij heeft gekregen in haar pakket warme kleding. 

Een UNICEF-medewerker in Pakistan helpt de 3-jarige Muskan om haar slippers te verruilen voor winterschoenen die zij heeft gekregen in haar pakket warme kleding. 

Kim: "Ik zie dagelijks hoe effectief en betrokken onze collega's zich inzetten overal ter wereld. Dat raakt me zelfs na acht jaar nog heel regelmatig."

Wilt u ook iets meegeven aan kinderen wereldwijd?

Ontvang inspirerende verhalen uit het veld, informatie over nalaten en een handig stappenplan om een testament op te stellen.

Vraag nu de brochure aan
Directeur van Netwerk Notarissen en docent aan de Radboud Universiteit Lucienne van der Geld

Lucienne van der Geld.

‘Tip: neem een toelichting op in het testament’

Een toelichting bij het testament is een onderbouwing van de keuze waar de erfenis naar toe gaat. De tekst is gericht aan de nabestaanden. Directeur van Netwerk Notarissen en docent aan de Radboud Universiteit Lucienne van der Geld legt uit waarom het handig is om een toelichting toe te voegen.