Schoolkinderen in Ivoorkust

Plastic Bouwstenen in Ivoorkust

Plastic Bouwstenen is een van de programma's waar je als Business Buddie aan kunt bijdragen. Met jouw steun bouwen we in Ivoorkust nieuwe klaslokalen van gerecycled plastic afval. Zo dragen we bij aan het oplossen van het afvalprobleem en geven we duizenden kinderen toegang tot onderwijs.

288.000 kilo plastic per dag 

In ons programma Plastic Bouwstenen pakken we 3 uitdagingen aan: 

  • Vervuiling van de leefomgeving: in Abidjan wordt per dag maar liefst 288.000 kilo plastic geproduceerd. Het plastic afval vervuilt het grondwater in armere gemeenschappen, waardoor de kans op ziektes groot is. 
  • Onderbetaling van vrouwen: slechts 5 procent van het plastic wordt verkocht voor recycling, vooral door jongeren en vrouwen. Zij krijgen hier geen eerlijke prijs voor.  
  • 1,6 miljoen kinderen en jongeren gaan niet naar school. 

Plastic Bouwstenen: drie oplossingen in één

Binnen ons programma Plastic Bouwstenen creëren we een schonere leefomgeving voor kinderen, zorgen we ervoor dat kinderen naar school kunnen én ondersteunen we de vrouwen die plastic inzamelen: 

  • We trainen vrouwen in het verzamelen, veilig opslaan en verwerken van plastic afval. 
  • We geven deze vrouwen een training in ondernemerschap, zodat zij hun eigen bedrijf kunnen opzetten. 
  • We kopen het plastic afval bij hen in voor een eerlijke prijs.
  • We verwerken het plastic afval in een fabriek tot bouwstenen, waarmee we nieuwe klaslokalen bouwen.  
Resultaten Ivoorkust 2023

Onze doelstellingen 

  • 528 klaslokalen bouwen met gerecyclede plastic bouwstenen. 
  • 25.000 extra kinderen toegang geven tot onderwijs. 

Onze resultaten tot nu toe  

  • We hebben 185 vrouwen getraind in het verzamelen, veilig opslaan en verwerken van plastic afval en andere cruciale vaardigheden zoals samenwerken, communiceren en ondernemen.  
  • We hebben 419 klaslokalen gebouwd in gebieden met een tekort aan scholen, gemaakt van gerecycled plastic, hierdoor hebben 17.950 kinderen toegang gekregen tot onderwijs. 
  • De 5 klaslokalen die specifiek met fondsen uit Nederland worden gefinancierd, zijn gebouwd. Ook zijn de leraren van deze klaslokalen getraind. De vijf klaslokalen geven toegang tot onderwijs aan 250 kinderen. 
  • De fondsen vanuit Nederland dragen ook bij aan de bouw van de overige lokalen om zo de uiteindelijke doelstelling van 528 lokalen te behalen. 
  • 6 scholen die gebouwd zijn met plastic bakstenen kregen toegang tot waterpunten, handwasfaciliteiten en toiletten.   
Vrouw verzamelt plastic in Ivoorkust

Mariam Diomande (44) verzamelt plastic afval in Abidjan, in het zuiden van Ivoorkust. "Ik heb 4 kinderen en met het geld dat ik verdien door plastic te verzamelen, onderhoud ik mijn gezin", zegt Mariam.

Mariam Diomande (44) verzamelt plastic afval in Abidjan, in het zuiden van Ivoorkust. "Ik heb 4 kinderen en met het geld dat ik verdien door plastic te verzamelen, onderhoud ik mijn gezin", zegt Mariam.

Veelgestelde vragen over het programma Plastic Bouwstenen

We kunnen ons voorstellen dat je - voordat je besluit om Business Buddie te worden - nog veel vragen hebt over het programma Plastic Bouwstenen. Daarom hebben we een hele uitgebreide Q&A gemaakt die je nog eens een rustig kunt doornemen. Hieronder vind je alvast 3 veelgestelde vragen. 

Hoeveel nieuwe klaslokalen zijn er in totaal nodig in Ivoorkust?

Volgens de overheid in Ivoorkust zijn er in de periode 2020-2025 totaal 30.000 klaslokalen nodig (5.000 per jaar). 

In hoeverre zijn de stenen bestand tegen extreem weer en vuur?

De materialen zijn allemaal uitvoerig getest en bestand tegen aardbevingen, vloedgolven, extreme hitte en vuur. Door een holte in de plastic stenen zorgen de stenen er zelfs voor dat de klaslokalen een paar graden koeler zijn dan klaslokalen van conventionele materialen zoals cementstenen. Daarnaast heeft een onafhankelijk onderzoek aangetoond dat de plastic bouwmaterialen niet giftig zijn. 

Wat gaat UNICEF met mijn/onze donatie doen en wat levert dat concreet op?

Donaties worden samengebracht in een gezamenlijk fonds dat specifiek is bestemd voor de training van vrouwen die plastic afval verzamelen, de bouw van scholen inclusief toiletten en waterpunten en het verbeteren van onderwijs. Elke donatie draagt dus bij aan de doelstellingen van het project en donoren krijgen op regelmatige basis een overzicht van de resultaten die met de beschikbare fondsen zijn gerealiseerd. Om je een specifieker beeld te geven van wat we met uw donatie kunnen doen hebben we verschillende geefvoorbeelden op een rij gezet die je kunt opvragen.  

Wil jij met jouw bedrijf ook impact maken op de levens van kinderen in Ivoorkust?

Meer over UNICEF Business Buddies