Onderwijs ten tijde van corona

15 maart 2020

In Nederland zijn alle scholen en kinderopvangplekken vanaf maandag 16 maart dicht als onderdeel van de maatregelen om de verspreiding van het coronavirus te stoppen. Maar dat betekent niet dat het onderwijs stil hoeft te liggen. UNICEF heeft veel ervaring in het geven van onderwijs op afstand en deelt die graag met Nederlandse scholen.

Beijing, februari 2020. Xiaoyu volgt online lessen, terwijl haar moeder op de bank thuis werkt.

Beijing, februari 2020. Xiaoyu volgt online lessen, terwijl haar moeder op de bank thuis werkt.

Beijing, februari 2020. Xiaoyu volgt online lessen, terwijl haar moeder op de bank thuis werkt.

Om ervoor te zorgen dat leerlingen kunnen blijven leren terwijl de lessen opgeschort zijn, kunnen scholen denken aan de volgende maatregelen:

  • Online leerstrategieën ontwikkelen, videolessen opzetten of zelfs lessen uitzenden op radio- en tv.
  • Leerlingen aanzetten tot zelfstudie, hen oefeningen geven en hen vragen om deze thuis uit te voeren.
  • Educatieve radioprogramma’s, podcasts of televisieprogramma’s aanbevelen.
  • Leerkrachten vragen om op afstand toezicht te houden op hun leerlingen, op wekelijkse basis.
  • Niet alle kinderen hebben toegang tot een computer of een printer. Overweeg daarom om materialen per post op te sturen.
  • Pas het tempo van de lessen aan: 20 minuten per les voor het lager onderwijs en 40 minuten per les voor het middelbaar onderwijs.

Stress bij kinderen om het coronavirus

De maatregelen en berichten rondom het coronavirus kunnen bij kinderen stress veroorzaken. Luister naar hun zorgen en neem de tijd om hen te troosten, hen uit te leggen wat er aan de hand is en hen gerust te stellen. Vertel aan de hand van duidelijke voorbeelden hoe ze zichzelf en anderen kunnen beschermen en besmetting kunnen voorkomen.

Laat kinderen buitenspelen als dat kan, zodat ze zich kunnen ontspannen. Volg zoveel mogelijk het vertrouwde dagschema, zeker voor het slapengaan.