In Beiroet heeft een verschrikkelijke explosie plaatsgevonden die veel slachtoffers heeft gemaakt. UNICEF en de andere samenwerkende hulporganisaties hebben een Giro555 actie gestart om de slachtoffers te helpen. Wil je doneren aan Giro555 maar wil je graag eerst meer weten? Hier vind je het antwoord op vijf veelgestelde vragen.
© UNICEF
1. Wereldwijd hebben veel mensen hulp nodig, waarom zou ik iets doneren voor deze ramp?
Er zijn mensen overleden, mensen zijn gewond geraakt en honderdduizenden mensen hebben geen dak meer boven hun hoofd. Er is ontzettend veel schade. Al voor de explosie was de situatie in Libanon moeilijk. Er is voedselschaarste, 1 op de 3 Libanezen heeft zijn of haar baan verloren door de economische crisis en 1 miljoen mensen leeft onder de armoedegrens. De zorgen van mensen zijn groot en ze raken gefrustreerd door de uitzichtloze situatie. De demonstraties van de bevolking in de afgelopen dagen onderstrepen hoe belangrijk extra hulp is.
2. Nederland verkeert ook in een economische crisis door corona. We hebben het geld hier hard nodig. Waarom starten jullie een actie voor een ander land?
We realiseren ons dat op dit moment, met de wereldwijde pandemie, ieder land in zwaar weer verkeert en voor grote uitdagingen staat. Maar de nood is in Beiroet op dit moment zo hoog dat volgens ons een landelijke actie op zijn plaats is.
3. Hoe zorgen jullie ervoor dat het geld goed terechtkomt?
We besteden het geld zelf direct of via lokale partnerorganisaties zonder tussenkomst van de overheid. Deze partners zijn allemaal gescreend en we werken al jarenlang met hen samen in Libanon. Er is dus geen tussenkomst van politici. De organisaties achter Giro555 zijn neutrale organisaties die aan alle slachtoffers hulp verlenen, ongeacht politieke voorkeur, afkomst, religie, etc.
4. Waar wordt mijn geld aan besteed?
De donaties die nu binnenkomen, worden besteed aan noodhulp. Mensen hebben direct hulp nodig zoals medicijnen en andere medische zorg, eten en drinkwater, en onderdak. Ook helpen we bij het opsporen van slachtoffers en bij het herenigen van familieleden. De getroffenen worden ook financieel en psychisch ondersteund. Voor al deze hulp zijn vele tientallen miljoenen euro’s nodig.
5. Naar welke organisaties gaat mijn donatie?
Als een uitzonderlijke ramp plaatsvindt, werken elf hulporganisaties in Nederland samen om geld op te halen voor de slachtoffers: Stichting Vluchteling, Cordaid, CARE Nederland, ICCO & Kerk in Actie, Oxfam Novib, Save the Children, UNICEF, Plan International Nederland, Terre des Hommes, World Vision en het Nederlandse Rode Kruis. Zo blijven de kosten laag en kunnen we zoveel mogelijk mensen helpen. Alle donaties worden verzameld op één rekening. Een klein deel van het geld wordt besteed aan de kosten van de actie, de rest wordt verdeeld onder de hulporganisaties via een speciale verdeelsleutel.