In zes weken tijd meer dan 690 kinderen gewond in Libanon

4 oktober 2024

Door de escalatie van het geweld in Libanon in de afgelopen weken, zijn naar verluidt 690 kinderen gewond geraakt. Hersenschuddingen, verwondingen aan ledematen door granaatscherven en gehoorverlies zijn veelvoorkomende verwondingen. UNICEF schaalt haar (medische) noodhulpoperaties op. 
In het afgelopen jaar zijn er minstens 127 kinderen omgekomen, waarvan meer dan 100 in de afgelopen 11 dagen alleen al, volgens het Libanese ministerie van Volksgezondheid.

Situatie in Libanon

Een gewond kind en zijn moeder in een van de openbare ziekenhuizen van Beiroet.

© UNICEF/UNI654741/Choufany

Een gewond kind en zijn moeder in een van de openbare ziekenhuizen van Beiroet.

© UNICEF/UNI654741/Choufany

"Dit zijn niet zomaar cijfers. Het zijn onschuldige kinderen"

"Dit rampzalige conflict kent rampzalige gevolgen voor kinderen", aldus Adele Khodr, regionaal directeur van UNICEF. "Dit zijn niet zomaar cijfers. Het zijn onschuldige kinderen, die dromen en een toekomst hadden, net als ieder ander", voegt Khodr toe. 
 
Meest voorkomende verwondingen zijn hersenschuddingen en traumatisch hersenletsel door de impact van explosies, granaatscherven en verwondingen aan ledematen. Gehoorverlies veroorzaakt door explosies komt ook vaak voor. 
 
Het Libanese gezondheidssysteem staat onder immense druk door het toegenomen aantal slachtoffers. Inmiddels zijn minstens 10 ziekenhuizen beschadigd, waaronder een neonatale intensive care-afdeling. 

Medische noodhulp geleverd

Als reactie hierop heeft UNICEF 100 ton aan medische noodhulp geleverd, in het weekend komt daar nog eens 40 ton bovenop. De hulp wordt verspreid onder ziekenhuizen, gezondheidscentra, pop-upklinieken en hulpverleners, om zo hulp te verlenen aan met name kinderen en zwangere vrouwen. UNICEF ondersteunt ook medische diensten in 50 opvangcentra en psychosociale ondersteuningssessies. 
 
UNICEF blijft oproepen tot een staakt-het-vuren en dringt er bij alle partijen op aan om kinderen en civiele infrastructuur te beschermen en ervoor te zorgen dat humanitaire actoren veilig degenen in nood kunnen bereiken, in overeenstemming met hun verplichtingen onder het internationaal humanitair recht.