Giro555: Nederland doneert 1,1 miljoen euro voor noodhulp Midden-Oosten

12 oktober 2024

In twee dagen tijd hebben Nederlanders 1.130.116,70 euro gedoneerd voor noodhulp aan slachtoffers van het conflict in het Midden-Oosten. Met de opbrengst bieden de hulporganisaties achter Giro555 levensreddende hulp, zoals medische zorg, voedsel, water en tijdelijk onderdak aan mensen in Libanon, Gaza, de Westelijke Jordaanoever, Israël en Syrië. Deze donaties bieden een sprankje hoop aan mensen die werkelijk alles kwijt zijn geraakt.“

Een jongen uit Syrië krijgt hulp van UNICEF.

Een jongen uit Syrië krijgt hulp van UNICEF.

Een jongen uit Syrië krijgt hulp van UNICEF.

Het is hartverwarmend om te zien dat Nederlanders de levensreddende hulp in het Midden-Oosten willen ondersteunen”, zegt Harm Goossens, actievoorzitter van Giro555. “Maar ik denk wel dat de polarisatie in de samenleving en de discussie over onze actie in de afgelopen dagen, niet helpen om zoveel mogelijk fondsen in te zamelen voor hulp. Voor ons zijn er niet slachtoffers aan de ene kant of aan de andere kant: het gaat om mensen. Wij zijn er echt voor iedereen in nood, waar je ook vandaan komt. Iedere euro maakt het verschil. Ik hoop oprecht dat we de komende dagen meer mensen over de streep kunnen halen om onze hulp aan slachtoffers in het Midden-Oosten, aan ménsen, te steunen.”

Geen dag te verliezen

De nood in het Midden-Oosten is immens. Honderdduizenden mensen zijn op de vlucht en hebben nu hulp nodig. Tineke Ceelen, directeur van Stichting Vluchteling, vertelt vanuit Libanon: “Ik ben vaak in Beiroet geweest, maar ik heb de stad nog nooit zo gezien. Steeds meer mensen vluchten naar het centrum om veiligheid te zoeken. Hun veiligheid is nergens gegarandeerd. Steeds meer gezinnen slapen op straat, op een stuk karton, of gewoon op de stoep. Het is hier vuil, mensen kunnen niet douchen, er is geen wc. Ook niet voor ouderen en kleine kinderen. We hebben geen dag te verliezen, we moeten nu helpen.” 

Hulp in extreme omstandigheden

Hulpverleners van de organisaties achter Giro555 zijn ter plaatse of werken samen met lokale partners om de meest getroffen mensen te helpen. Ondanks de moeilijke omstandigheden slagen zij erin om levensreddende hulp te bieden, van medische zorg voor gewonde mensen tot voedselpakketten en onderdak voor gezinnen die alles kwijt raakten.

Blijf doneren

Giro555 staat sinds afgelopen donderdag open voor donaties. Iedere bijdrage helpt om mensen in levensgevaar te ondersteunen met de hulp die zij dringend nodig hebben. Doneren kan via Giro555, IBAN NL08INGB0000000555, onder vermelding van ‘Midden-Oosten’, of via de website Giro555.nl.

De samenwerkende hulporganisaties roepen heel Nederland op om solidair te blijven met de slachtoffers, ongeacht hun achtergrond. Samen kunnen we levens redden.

Samen in actie voor slachtoffers Midden-Oosten

Geef nu giro555.nl