Actiedag voor Giro555 in Beeld & Geluid op woensdag 16 oktober

15 oktober 2024

Morgen, woensdag 16 oktober, is de Nationale Actiedag voor de Giro555-campagne Samen in Actie voor Slachtoffers Midden-Oosten. Het conflict in het Midden-Oosten heeft geleid tot een humanitaire ramp, waarbij miljoenen mensen afhankelijk zijn van hulp voor basisbehoeften zoals voedsel, schoon drinkwater en medische zorg.

Actiedag voor Giro555 in Beeld & Geluid op woensdag 16 oktober

Om precies 5.55 uur in de ochtend openen Noa en Selma, een Joodse en een Palestijnse studente die zich samen inzetten voor saamhorigheid en verbinding in Nederland, het actiecentrum van Giro555 in Beeld & Geluid in Hilversum. Samen met Giro555 actievoorzitter Harm Goossens drukken zij op de startknop waarmee de eerste stand op het gironummer bekend wordt gemaakt. Welmoed Sijtsma van Omroep WNL neemt de presentatie op zich.

Ander karakter

De 49e actie van Giro555 heeft een wat ander karakter dan gebruikelijk, om recht te doen aan de zorgvuldigheid die het conflict in het Midden-Oosten vraagt. Zo zijn er geen optredens van artiesten. Het belpanel bestaat vooral uit medewerkers van hulporganisaties, die naast het registreren van donaties ook meer kunnen vertellen over de complexiteit van de hulpverlening.

In de avond zijn er om 20.25 en 23.00 uur twee live programma’s, uitgezonden op NPO 1, RTL 4 en SBS6, die ook meer inhoudelijk van aard zijn. Zo zijn er gesprekken met hulpverleners en correspondenten in het gebied. Beide programma’s worden gepresenteerd door Herman van der Zandt, Renze Klamer en Tooske Ragas. Ook gedurende de dag verzorgen zij updates op NPO 1 en schakelen ze met live-programma’s van de verschillende zenders.

Op de publieke radiozenders zijn gedurende de dag updates vanuit Beeld & Geluid te horen. Presentatoren daarvan zijn Evelien de Bruijn, Ron Kas en Jan van Poppel. Publieke en commerciële radiozenders zenden de hele dag spotjes uit, net als de televisiezenders.

Hele dag aandacht

“Het is mooi om te zien dat deze Giro555-actie de hele dag aandacht krijgt. Daar zijn we de omroepen, DPG, Mediahuis en al onze andere zakelijke partners dankbaar voor. Met z’n allen kunnen we ervoor zorgen dat mensen in Libanon, Gaza, de Westelijke Jordaanoever, Israël en Syrië de hulp krijgen die zij nodig hebben om te overleven. We mogen hun lot geen moment uit het oog verliezen”, zegt Harm Goossens, actievoorzitter van Giro555.

De hulpverlening van de organisaties achter Giro555 is ondertussen in volle gang. Zo kregen in Zuid Gaza tienduizenden mensen warme maaltijden en enkele duizenden mensen voedselpakketten. In Khan Younis en Deir Al Balah zijn duizenden latrines gebouwd zodat mensen weer veilig hun behoefte kunnen doen. In overvolle tijdelijke opvangcentra in Libanon wordt schoon drinkwater uitgedeeld. In Syrië worden vluchtelingen vanuit Libanon opgevangen en voorzien van de nodige medische zorg.

Spotjes van BN’ers

Gedurende de dag doen media live verslag vanuit het actiecentrum. Op de publieke en commerciële zenders zijn spotjes te zien van Bekende Nederlanders die oproepen de Giro555 actie te steunen. Onder meer Jörgen Raymann, Claudia de Breij, Dolf Jansen en Roelof Hemmen hebben meegewerkt aan deze spotjes.

Belpanel en social media lounge

Bekende Nederlanders zoals Hadewych Minis, Dwight van van de Vijver, Pernille La Lau, Waldemar Torenstra, Giovanca Ostiana en Lakshmi Swami Persuad zijn aanwezig om het belpanel te ondersteunen waar nodig. Ook de social media lounge van Giro555 is verhuisd naar Beeld & Geluid, om op sociale media verslag te doen van de actie en vragen te beantwoorden.

Het belpanel is van 5.55 uur tot 23.30 uur te bereiken op telefoonnummer 0800 1112. Doneren kan ook via giro555.nl of een bijdrage over te maken op NL08 INGB 0000 0005 55.

Oproep geestelijk leiders

Geestelijken uit de Islamitische, Joodse en Christelijke gemeenschap hebben samen een oproep opgenomen om de actie van Giro555 te steunen. Ze roepen op tot eensgezindheid en steun aan de slachtoffers en nabestaanden. Ook het Humanistisch Verbond ondersteunt de oproep.

Samen in Actie voor het Midden-Oosten wordt gesteund door de radio- en televisiezenders van NPO, RTL en Talpa Network. Ook DPG Media en Mediahuis ondersteunen de actie.

Samen in actie voor slachtoffers Midden-Oosten

Geef nu giro555.nl