Het mogelijke gebruik van het noodrecht en de gevolgen hiervan voor kinderen in de asielopvang, baart UNICEF Nederland zorgen. Het noodrecht brengt risico's mee voor kinderen, die al in een kwetsbare situatie verkeren. UNICEF roept de overheid op om voorzichtig te zijn met het toepassen van deze maatregelen.
© UNICEF/van Meurs
“Kinderen zijn extra kwetsbaar wanneer er snel en onder druk beslissingen worden genomen. Dit creëert het risico dat hun belangen onvoldoende worden meegenomen,” waarschuwt Suzanne Laszlo, directeur van UNICEF Nederland. “We hebben tijdens de coronapandemie gezien hoe de belangen van kinderen vaak op de achtergrond raakten bij noodwetgeving. Dit risico zien we nu opnieuw, zeker in de context van asielbeleid. Kinderen in de asielopvang bevinden zich al in een instabiele omgeving, en noodwetgeving zou die kwetsbare positie verder kunnen verslechteren.”
UNICEF Nederland maakt zich vooral zorgen over de onzekerheid en instabiliteit die maatregelen onder het noodrecht met zich meebrengen. Deze kwetsbare groep kan ernstig worden getroffen door de spanning en onzekerheid die noodwetgeving met zich meebrengt. “Kinderen hebben behoefte aan stabiliteit en een gevoel van controle over hun leven,” zegt Laszlo. “Het invoeren van tijdelijke, drastische maatregelen kan dit ernstig verstoren. Voor kinderen in asielopvang, die vaak al in een chaotische situatie verkeren, is deze extra laag van onzekerheid bijzonder zorgwekkend.”
UNICEF Nederland roept het kabinet op om bij elke beslissing de rechten en belangen van kinderen voorop te stellen, zoals vastgelegd in het VN-Kinderrechtenverdrag. Het noodrecht is geen oplossing om de situatie van kinderen in de asielopvang te verbeteren. Wat deze kinderen echt nodig hebben, is kleinschalige opvang, met toegang tot zorg en onderwijs, zodat zij zich ondanks de moeilijke omstandigheden kunnen blijven ontwikkelen.