Uitdagende toekomst voorspeld voor kinderen in 2050

20 november 2024

De wereld in 2050 wordt uitdagend voor kinderen, zo blijkt uit het nieuwe rapport State of the World's Children van UNICEF. In het rapport analyseert UNICEF verschillende toekomstscenario’s. Klimaatverandering, demografische ontwikkelingen en technologie zullen het leven van kinderen drastisch beïnvloeden. UNICEF benadrukt dat er nu actie nodig is om een betere toekomst mogelijk te maken.

Ripa loopt door overstromingswater

De achtjarige Ripa loopt door het overstromingswater om voedsel voor haar gezin in te slaan bij een half ondergelopen lokale supermarkt in het dorp Shimultala, Companiganj, Sylhet

De achtjarige Ripa loopt door het overstromingswater om voedsel voor haar gezin in te slaan bij een half ondergelopen lokale supermarkt in het dorp Shimultala, Companiganj, Sylhet

Klimaatverandering

Klimaatverandering is een van de grootste bedreigingen voor kinderen. Het jaar 2023 was al het heetste jaar ooit, en volgens het rapport zullen klimaat- en milieucrises in de periode 2050-2059 alleen maar erger worden. In vergelijking met de jaren 2000 krijgen acht keer zoveel kinderen te maken krijgen met extreme hittegolven. Drie keer zoveel kinderen worden blootgesteld aan extreme rivieroverstromingen, en bijna twee keer zoveel kinderen krijgen te maken met extreme bosbranden.

Deze klimaatgevaren kunnen ernstige gevolgen hebben voor kinderen, maar dit hangt af van verschillende factoren. Een kind met toegang tot klimaatbestendige schuilplaatsen, koelinfrastructuur, gezondheidszorg, onderwijs en schoon water heeft een grotere kans om klimaatschokken te overleven dan een kind zonder deze toegang.

Demografische ontwikkelingen

In Sub-Sahara Afrika en Zuid-Azië worden rond 2050 naar verwachting de meeste kinderen geboren. Tegelijkertijd neemt de vergrijzing wereldwijd toe. In Oost-Azië maakten kinderen in het jaar 2000 nog 29 procent van de bevolking uit, en in West-Europa 20 procent. In 2050 zal dit percentage dalen tot minder dan 17 procent.

Technologie 

Technologieën zoals Kunstmatige Intelligentie (AI) bieden kansen, maar de digitale kloof vormt een probleem. In 2024 is in hoge-inkomenslanden meer dan 95 procent van de bevolking verbonden met internet, en in lage-inkomenslanden is dat nog geen 26 procent.

Het rapport laat zien dat veel kinderen in lage- en middeninkomenslanden niet de digitale vaardigheden bezitten die nodig zijn om verder te komen in het onderwijs en later in het vinden van een baan.

Positieve ontwikkelingen 

Er is ook goed nieuws te verwachten in 2050. De levensverwachting bij de geboorte zal naar verwachting toenemen. Ook het aantal kinderen dat onderwijs volgt zal toenemen: naar verwachting zal 96 procent van de kinderen wereldwijd in ieder geval basisonderwijs hebben gevolgd in 2050. Om dit mogelijk te maken, zouden Oost- en Zuidelijk Afrika en West- en Centraal-Afrika gezamenlijk 31 miljoen extra leraren moeten aanstellen om aan de groeiende vraag naar onderwijs te voldoen. 

Hiyam gaat weer naar school in Libanon

"Ik ben erg blij om terug te zijn. Thuisblijven was saai. Ik bracht gewoon tijd door op mijn telefoon zonder iets nuttigs te doen," zei Hiyam, 7 jaar oud. In Libanon zijn kinderen begonnen geleidelijk terug te keren naar openbare scholen nadat ze meer dan een maand gesloten waren geweest vanwege aanhoudende conflicten in het land. "Toen ik te horen kreeg dat gisteren mijn eerste schooldag zou zijn, ging ik vroeg naar bed en werd ik gemotiveerd wakker. Ik ben erg blij dat ik weer kan leren."

Investeer nu in de rechten van kinderen

UNICEF benadrukt in het rapport hoe belangrijk het is dat er wordt geïnvesteerd in álle kinderen en hun rechten. Zo moeten investeringen in klimaatbestendigheid kinderen veel meer centraal stellen. Als het gaat om digitale vaardigheden, moet er meer focus komen op het bereiken van álle kinderen. Ook blijven investeringen in onderwijs belangrijk.

Het rapport is hier te downloaden

Wereld Kinderrechten Dag

Om aandacht te vragen voor de rechten van het kind, zorgen we er elk jaar op 20 november voor dat verschillende gebouwen blauw worden verlicht. Met het blauwe licht wordt dit jaar stilgestaan bij het 35-jarige bestaan van het VN-kinderrechtenverdrag. Niet alleen in Nederland, maar overal ter wereld worden bekende gebouwen blauw verlicht. In de afgelopen jaren was dit bijvoorbeeld te zien bij het Sydney Opera House, de Eiffeltoren in Parijs, de Akropolis in Athene, Het Vredespaleis in Den Haag, en het Empire State Building in New York.