Nederlandse jongeren weten te weinig over risico’s vapen

2 augustus 2024

82 procent van de Nederlandse jongeren is voor een algeheel verbod op vapen. Dat blijkt uit een representatieve peiling onder jongeren van 10 tot 18 jaar in Nederland. Uit die peiling blijkt ook dat een groot deel van de jongeren niet op de hoogte is van de voornaamste risico's die vapen met zich meebrengt.

UNICEF jongerenpanel peiling over vapen

Opiniepeiling over vapen

Opiniepeiling over vapen

Onvoldoende bewustzijn van gezondheidsrisico's

"Vapen brengt grote gezondheidsrisico's met zich mee”, zegt Sabine de Jong, perswoordvoerder van UNICEF Nederland. “Toch hebben maar weinig jongeren weet van die risico's, wat ons zorgen baart.” 

Hoewel veel jongeren wel weten dat vapen niet goed is voor de gezondheid, weet minder dan de helft van de jongeren welke risico’s er precies aan gelinkt zijn. Dat vapen DNA-schade veroorzaakt waardoor op lange termijn kanker kan ontstaan, weet bijvoorbeeld ruim de helft van de jongeren niet. Daarnaast weet 48 procent van de jongeren die op dit moment vapen niet dat vapen de ontwikkeling van de hersenen onherstelbaar verstoort. Dat vapen de kans op concentratieproblemen vergroot is het minst bekend: slechts 44 procent van de jongeren heeft daar weet van.  

Vapegebruik neemt toe met leeftijd

Het aantal jongeren dat zegt wel eens te vapen neemt toe al naar gelang de leeftijd. Heeft volgens deze peiling slechts 2 procent van de 10- en 11-jarigen wel eens gevapet, onder 12-14-jarigen stijgt dit aantal naar 15 procent en bij 15-17-jarigen is het zelfs 31 procent. 

Merendeel voor algeheel verbod op vapen

Op de vraag of er een algeheel verbod moet komen op vapen, zegt 82 procent van de jongeren volmondig ‘ja’. Veelgenoemde redenen zijn dat het slecht is voor de gezondheid, dat het stinkt, verslavend is en dat het overlast geeft voor de omgeving.  

Toch zijn er ook jongeren die niets zien in een verbod. Volgens hen is het een eigen keuze om te mogen vapen. Een andere jongere zegt: “Er is toch ook geen verbod op wiet, sigaretten of drank? En dat is net zo erg”. 

De link met de schadelijkheid van sigaretten wordt door veel jongeren gemaakt. Op de vraag of er ook een verbod moet komen op sigaretten antwoordt 80 procent van de jongeren positief. 

Recht op goede informatie

Jongeren hebben een duidelijke mening over wat zou werken om jongeren te laten stoppen met vapen: ervaringsverhalen van andere jongeren die zelf negatieve gevolgen hebben ervaren van vapen. Een andere manier die volgens jongeren effectief zou zijn: meer vertellen over de impact van vapen op je uiterlijk (huid of tanden, enzovoort). 

De Jong: “Jongeren hebben recht op goede informatie, ook als het gaat om hun gezondheid. Helaas laten deze cijfers zien dat veel jongeren nog niet de juiste informatie hebben. Dat moet beter”. 

UNICEF is er voor ieder kind, altijd en overal. Jij ook?

Jouw bijdrage maakt een wereld van verschil

Doneer nu