Afgelopen tien jaar 3500 kinderen omgekomen in Middellandse Zee

15 april 2025

De afgelopen tien jaar zijn ongeveer 3500 kinderen omgekomen of verdwenen bij pogingen om de Middellandse Zee richting Italië over te steken. Dat blijkt uit vandaag gepubliceerde schattingen van UNICEF. 

Foto van afval in het water in een pier bij het Italiaanse eiland Lampedusa.

In de pier van Favaloro, de belangrijkste landingsplaats voor migranten op het Italiaanse eiland Lampedusa, ligt een beschadigde boot ondersteboven, omringd door een reddingsvest en een binnenband die bedoeld was om te gebruiken als reddingsboei in noodgevallen.

In de pier van Favaloro, de belangrijkste landingsplaats voor migranten op het Italiaanse eiland Lampedusa, ligt een beschadigde boot ondersteboven, omringd door een reddingsvest en een binnenband die bedoeld was om te gebruiken als reddingsboei in noodgevallen.

Cijfers

Dit getal komt neer op ongeveer één kind dat elke dag gedurende tien jaar het leven verliest. Ongeveer zeven op de tien kinderen maakten deze reis zonder een ouder of voogd, wat betekent dat de meeste kinderen die op deze route zijn omgekomen of verdwenen, alleen reisden. Veel van deze kinderen vluchtten voor oorlog, conflict, geweld en armoede en hun reis was vaak schrijnend.   

Cijfers verzameld en vastgesteld door UNICEF, IOM (Internationale Organisatie voor Migratie) en UNCHR (United Nations High Commissioner for Refugees) ontdekten dat onder kinderen die deze vluchtroute nemen; 

  • 54% geweld ervaart, 

  • 59% wordt beroofd, 

  • 42% een gebrek had aan onderdak, 

  • 63% een gebrek had aan voedsel, 

  • 31% tegen hun wil op een locatie werden vastgehouden, wat vaak gepaard ging met ontvoeringen en verzoeken om losgeld. 

De gepubliceerde cijfers volgen tien jaar na een schipbreuk voor de kust van Italië waarbij meer dan 1000 mensen omkwamen. Sinds dat moment zijn nog eens minstens 20.803 mensen omgekomen of verdwenen in de zee. Waarschijnlijk ligt dat aantal nog een stuk hoger, want veel schipbreuken worden niet geregistreerd. Van de overgrote meerderheid van degenen die omkomen of vermist raken, wordt nooit de identiteit vastgesteld.  

Gevaarlijke reis 

Kinderen die alleen de lange reis afleggen lopen een extra groot risico blootgesteld te worden aan discriminatie, mishandeling, geweld en uitbuiting. Zeker jonge meisjes die alleen reizen zijn extra kwetsbaar voor mensenhandel en seksueel misbruik. Door een gebrek aan veilige alternatieven en de wanhoop om te ontsnappen aan oorlog, kiezen veel kinderen voor gevaarlijke routes om veiligere bestemmingen te bereiken. Dit vergroot hun kwetsbaarheid en uitbuiting door mensensmokkelaars en -handelaren. Onderweg kunnen kinderen te maken krijgen met schrijnende omstandigheden en een gebrek aan onderdak, voedsel, water, sanitaire voorzieningen en gezondheidszorg, evenals de voortdurende dreiging van geweld en dood. 

UNICEF steunt kinderen op de vlucht  

UNICEF werkt samen met overheden en partners om kinderen op de vlucht te beschermen. We spannen ons in om kinderen te voorzien in hun directe humanitaire behoeften op het gebied van bescherming, onderwijs, gezondheid, participatie en voeding. Ook zorgen we voor psychosociale hulp. Dit alles doen we samen met maatschappelijke organisaties. 

Geen enkel kind mag worden vastgehouden voor immigratiedoeleinden. Wij roepen op tot beleid om een ​​einde te maken aan de detentie van migrantenkinderen. In Italië werken we samen met Italiaanse autoriteiten om kinderen zonder ouders of voogd te ondersteunen door middel van een netwerk van wettelijke voogden die deze kinderen kunnen opvangen. Daarbij pleiten we voor tijdige huisvesting en gezinshereniging. Ook vinden we het belangrijk dat kinderen die getroffen zijn door migratie de kans krijgen om hun stem te laten horen en om hen te betrekken bij de onderwerpen die hen raken.  

UNICEF roept op  

De schipbreuk uit 2015 voor de Italiaanse kust had een moment moeten zijn waarop de internationale gemeenschap samenkwam om kinderen te beschermen in de landen van herkomst, doorreis en bij aankomst in een nieuw land. De realiteit is echter, dat gedurende de afgelopen tien jaar die volgde, dat talloze schipbreuken duizenden kinderen het leven hebben gekost. 

‘’Regeringen moeten de rechten en het welzijn van kinderen beschermen, dat is een verplichting volgens nationale en internationale wetgeving. De rechten die zijn vastgesteld in het VN-Kinderrechtenverdrag stoppen niet bij grenzen of kusten – ze reizen met kinderen mee terwijl ze oversteken’’, zegt Regina De Dominicis, regionaal directeur van UNICEF voor Europa en Centraal-Azië.  

UNICEF roept op tot veel betere- en op kinderen gerichte zoek- en reddingsoperaties om sterfgevallen op zee te voorkomen. Kinderen die aan land komen moeten toegang krijgen tot juridische hulp en bescherming en mogen nooit worden vastgehouden gedurende hun asielprocedure.