Om expertise en ervaringen uit te wisselen en elkaar te inspireren, organiseert het Child Friendly Cities Initiative (CFCI) bijeenkomsten voor gemeenten en (lokale) partners. Dit kan thematisch zijn of op basis van lokale vraagstukken.
Aan de vooravond van de International Day of Play en de Nationale Buitenspeeldag organiseren Child Friendly Cities Initiative Nederland en Jantje Beton een webinar over: ruimte voor spel en recreatie voor alle kinderen tot 18 jaar. Laat u als gemeente inspireren!
Spelen en chillen zijn belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen en jongeren. In een tijd waarin hun aanwezigheid in de publieke ruimte onder druk staat en niet altijd vanzelfsprekend is, vraagt dat extra aandacht van de gemeente. Laat 11 juni niet de enige dag in het jaar zijn dat spelen en chillen centraal staan. Doe tijdens het webinar inspiratie op uit Nederland en buitenland over wat uw gemeente kan doen om 365 dagen per jaar spelen en chillen te stimuleren en faciliteren.
Doelgroep webinar: wethouders, beleidsmedewerkers en raadsleden.
Het webinar vindt plaats op dinsdag 10 juni van 15.00 tot 17.00u. Meld u hier aan.
CFCI gaf een workshop op het LCGW-festival in Deventer, dit jaar was het thema 'Spring over het ravijn'. Met een jaar vol financiële uitdagingen in het vizier, is het extra belangrijk om oog en aandacht voor kinderen te houden. Dat vraagt om een gezonde dosis ambitie en lef. Juist door samen te werken over de domeinen heen, kunnen gemeenten over het ravijn springen. En daarmee het verschil maken in de levens van kinderen.
CFCI verzorgde een workshop over kindvriendelijke gemeenten tijdens een bijeenkomst van het Kinderrechtencollectief en de VNG op 12 november. Tijdens deze bijeenkomst stond centraal welke aanbevelingen van het Kinderrechtencomité relevant zijn voor gemeenten. In een deelsessie ging CFCI in op de aanbevelingen en kinderrechten die relevant zijn om 'de basis op orde te krijgen' voor een kindvriendelijke gemeente.
CFCI verzorgde een workshop tijdens de leerkring van Platform31 over kindvriendelijke openbare ruimte. De leerkring is een vervolg op een rapport van Platform31 uit mei 2024. CFCI stond stil bij de randvoorwaarden voor een kindvriendelijke omgeving, gebaseerd op de inspiratiebundel van de uitwisseling met Vlaanderen.
Wat maakt kinderen in de stad gelukkig? CFCI ging hier tijdens een stadpraatje op in tijdens de Dag voor de Stad in Apeldoorn.
Op 3 oktober organiseerde CFCI samen met de gemeente Enschede een bijeenkomst rond het thema jeugdparticipatie. Aan de hand van verschillende workshops ontdekten professionals uit 15 verschillende gemeenten hoe participatie van kinderen en jongeren het gemeentelijk beleid versterkt en verrijkt. En zij ontvingen handvatten om in de eigen gemeente participatie op te zetten of een boost te geven.
Wat kun je als gemeente doen om schoolverzuim en thuiszitten te voorkomen? En hoe bieden kinderrechten hierbij houvast? De Kinderombudsman van Rotterdam deed hier onderzoek naar en presenteerde op deze bijeenkomst haar bevindingen in het rapport 'Thuiszitters, wie zit ermee?!' CFCI gaf op deze bijeenkomst een workshop over kinderrechten en het recht op een passende vorm van onderwijs.
Op 20 september 2024 vond de Landelijke IKC-dag plaats. CFCI verzorgde een workshop over hoe u aan de slag kunt gaan met kinderrechten in het onderwijs en als gemeente. De workshop bood praktische handvatten voor hoe gemeenten en scholen samen kunnen werken en elkaar kunnen versterken om de mening van kinderen te laten horen en samen te zorgen voor een kindvriendelijke omgeving.
Hoe zorgt u als lokaal bestuur voor kindvriendelijke, leefbare buurten waarin kinderen fysiek en mentaal gezond kunnen opgroeien? Samen met het Vlaamse Netwerk Jeugdvriendelijk organiseerden CFCI een uitwisselingsprogramma voor kindvriendelijke, leefbare buurten. Bekijk de video waarin de opbrengsten kort zijn samengevat of lees meer op de uitwisselingspagina.
Wat zijn belangrijke aspecten van een leefbare, jeugdvriendelijke buurt voor kinderen die opgroeien in armoede? Tijdens de online kenniskring van de Alliantie Kinderarmoede heeft CFCI een presentatie gegeven over de werkzame elementen die voortkwamen uit de uitwisseling met Vlaanderen over jeugdvriendelijke buurten, als aanzet naar de vraag: hoe maken we wijken met armoede jeugdvriendelijk en leefbaar? Bekijk hier de opname terug of lees het verslag van de kenniskring.
Tijdens het webinar ‘Child Friendly City – healthy village’ van het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid (NCJ) en CFCI, spraken Ellen-Joan Wessels vanuit het NCJ en Esther Vreeburg als programmamanager Child Friendly Cities Initiative over werkzame elementen voor een gezonde leer- en leefomgeving. Dit onderwerp raakt aan verschillende kinderrechten en aan de healthy village beweging van het NCJ. Er was ruimte voor discussie en om ervaringen met elkaar uit te wisselen.Zie ook de opname van het webinar. (het wachtwoord is A1)