Vlaggen

Uitwisselingsprogramma over kindvriendelijke, leefbare buurten

Hoe zorg je als lokaal bestuur voor jeugdvriendelijke, leefbare buurten waarin kinderen fysiek en mentaal gezond kunnen opgroeien? Buurten die uitnodigen tot bewegen, verbinden, inclusie en participatie.

Child Friendly Cities Nederland en het Vlaamse Netwerk Kindvriendelijk organiseerden hierover het uitwisselingsprogramma CoNeCtYVe - voor jeugdvriendelijke, leefbare buurten. 

Werkzame elementen in inspiratiebundel en video

De uitwisseling leverde werkzame elementen op die in elke context kunnen bijdragen aan een leefbare, jeugdvriendelijke buurt.  

Door de werkzame elementen heen lopen drie rode draden:

  • Jeugdparticipatie
  • Proces en samenwerking
  • Inhoudelijke keuzes

Deze worden alle drie behandeld in de inspiratiebundel en video, voorzien van praktische voorbeelden die tijdens de uitwisseling naar voren kwamen. Dit biedt handvatten aan lokaal bestuur, samenwerkingspartners en nationale overheden om samen grote en kleine stappen te zetten. Om samen te werken aan jeugdvriendelijke, leefbare buurten waarbij de stem van kinderen en jongeren een volwaardige plek heeft.

Voorbeelden uit Nederland en Vlaanderen

Tijdens het uitwisselingsprogramma kwamen de volgende onderwerpen en gemeenten aan bod:

Uitwisseling Nederland

Uitwisseling Vlaanderen

  • Turnhout, mobiliteit: Datagedreven onderzoek naar verkeersstromen; Werkwijze de Jonge Wegweters.
  • Beringen, ecosystemisch werken: de Lutgartsite.
  • Jeugdparticipatie: G.I.R.L. (behoeften van tienermeisjes in de publieke ruimte).

de Lutgartsite in Beringen; een oude school die een nieuwe buurtfunctie kreeg. Creatievelingen, ondernemers en jongeren vinden er een plek en kunnen van elkaar leren dankzij dit leerecosysteem.

Meer over de uitwisseling: partners

De organisatie van de uitwisseling lag primair in handen van Child Friendly Cities Initiative uit Nederland en Netwerk Jeugdvriendelijk uit Vlaanderen.

Deze uitwisseling kwam tot stand in samenwerking met stad Gent, gemeente Apeldoorn, Hogeschool GENT, HAN University of Applied Sciences, Ruimte voor de Jeugd, Bataljong, Jint, Nederlands Comité UNICEF, het Vlaamse Departement CJM en het Nederlandse Ministerie van VWS en werd gesubsidieerd door Erasmus+. Vanuit Nederland en Vlaanderen deden verschillende andere gemeenten en samenwerkingspartners mee.

Voor vragen of opmerkingen kan vanuit Nederland contact worden opgenomen via childfriendlycities@unicef.nl en vanuit Vlaanderen via info@netwerkjeugdvriendelijk.be .

Banner organisaties