Klimaatverandering, voedselschaarste en conflicten in de Hoorn van Afrika. Kinderen in de Hoorn van Afrika worden hard geraakt door klimaatverandering, voedselschaarste en conflicten. Dit zorgt voor een van de ergste noodsituaties in 40 jaar en de situatie blijft verslechteren. 36 miljoen mensen - waaronder 20 miljoen kinderen - in Ethiopië, Kenia, Somalië, hebben hulp nodig.
Kinderen in de Hoorn van Afrika hebben onze hulp nodig, nu en in de toekomst. Het aantal kinderen dat is getroffen door de ramp is in de tweede helft van 2022 verdubbeld. Mogelijk zijn in 2022 43.000 mensen gestorven in Somalië door de droogte, en geschat wordt dat daar in de eerste helft van 2023 135 mensen per dag kunnen sterven door de droogte. Zonder de hulp van UNICEF en andere organisaties zou de situatie nog slechter zijn. Alleen samen kunnen we structureel het verschil maken en deze kinderen een betere toekomst bieden. Help jij mee?
De opeenstapeling van klimaatverandering, voedselschaarste en conflicten leidt tot een driedubbele crisis voor kinderen.
Het is steeds vaker en langer extreem droog in de Hoorn van Afrika door klimaatverandering. Hierdoor mislukken oogsten en vee sterft, de voedseltekorten zijn enorm. Veel families in deze regio zijn kwetsbaar en niet opgewassen tegen deze gevolgen van klimaatverandering. Ze leven in armoede en hebben beperkte toegang tot gezondheidszorg en water. Het wordt voor deze families steeds moeilijker om de klappen op te vangen.
Vanessa Natake (UNICEF-ambassadeur) neemt een hand aarde uit de restanten van de Sopel rivier in Kenia. Er is daar al twee jaar geen druppel gevallen.
© UNICEF/UN0702762/Translieu/Nyaberi
Daarbij komend worden de voedseltekorten nog eens verergert door de oorlog in Oekraïne. Somalië, Kenia en Ethiopië kochten namelijk vaak tarwe uit deze regio. Sinds augustus kan het Wereld Voedsel Programma tarwe invoeren uit Oekraïne, maar de prijzen van voedsel en energie blijven hoog. De kosten op de lokale markt in de Hoorn van Afrika van brood, olie en bloem zijn op recordhoogte. Voedsel wordt zo nog schaarser in de Hoorn van Afrika. Het aantal ondervoede kinderen stijgt hierdoor.
De arm van een kind wordt gemeten om zijn voedingsstatus te bepalen.
© UNICEF/UN0631314/Sewunet
Alsof de droogte- en voedselcrisis nog niet genoeg problemenzorgen met zich meebrengen zijn er ook nog de conflicten die het gebied onveilig maken. Op zoek naar bescherming, water en voedsel ontvluchten honderdduizenden kinderen en hun families hun huis. Een risicovolle onderneming, want ontheemde kinderen zijn nog eens extra kwetsbaar omdat ze geen veilige omgeving hebben, niet naar school kunnen en minder toegang hebben tot gezondheidszorg.
Een oma verlaat de gezondheidspost ondersteund door UNICEF in Ethiopië. Ze heeft haar kleinkind op de arm.
© UNICEF/UN0635794/Pouget
We bieden levensreddende hulp aan kinderen en hun families en zetten ons tegelijkertijd hard in om gemeenschappen klimaatbestendig te maken zodat de situatie ook structureel wordt verbeterd. Deze verschrikkelijke situatie mag nooit meer gebeuren.
Om te reageren op de onmiddellijke levensreddende behoeften van getroffen mensen, bieden UNICEF en partners noodhulp op de volgende manieren:
Obsinale van één, herstelt van ondervoeding in het Hargeisa ziekenhuis en stabilisatiecentrum in Somalië.
© UNICEF/UN0663254/Sewunet
Deze video laat de duurzame oplossingen voor water- en energietekorten zien die UNICEF biedt in de Hoorn van Afrika.