Kinderbescherming na een tyfoon
28 mei 2015 - Marieke RoelfsemaKinderbescherming blijft een lastig onderwerp om te bespreken. Want zaken als mishandeling en uitbuiting liggen heel gevoelig.
Kinderbescherming blijft een lastig onderwerp om te bespreken. Want zaken als mishandeling en uitbuiting liggen heel gevoelig.
Ook op de Filipijnen leken problemen niet te bestaan. In Tacloban was er voor de tyfoon al een redelijk goed plan voor de bescherming van kinderen. Op papier tenminste. In ieder dorp was een verkozen kinderbeschermingscomité dat zich bezig hield met de rechten van kinderen in hun dorp. Maar het bleek dat zij de Engelse termen wel netjes gebruikten, maar niet wisten waar het nou precies om ging. Toen er werd gevraagd wat voor erge dingen er hier met kinderen gebeuren, begonnen de kwesties van verwaarlozing, mishandeling en misbruik langzaam boven water te komen.
Degenen die verantwoordelijk zijn voor de kinderbescherming vroegen zich af hoe ze deze problemen moesten aanpakken. De aanpak en procedures staan wel in de Filipijnse wet, maar in de praktijk komt er niet veel van terecht. Met behulp van trainers van UNICEF zijn veel gemeentes en wijken geholpen met het vertalen van de officiële aanpak naar hun eigen omgeving. En dit werkt! Onlangs kwam een dame naar een dorp met het aanbod om een aantal kinderen scholing in de hoofdstad Manilla te geven. Het kinderbeschermingscomité was alert en wist wat ze moesten doen. Ze hebben de dame luid en duidelijk verteld dat hun kinderen niet zomaar meegegeven worden aan een vreemde, en hebben aangifte gedaan bij de politie. En dat is hoe het hoort.
Een ander goed voorbeeld is hoe UNICEF de gemeente zelf heeft geholpen. De 40 ergst getroffen gemeenten hebben van UNICEF een subsidie gekregen die besteed moest worden aan kwesties die kinderen aangaan. Dat kan onderwijs zijn, gezondheid, voeding, hygiëne of kinderbescherming. Nu is er voor het eerst budget om daadwerkelijk dingen te doen! De ambtenaar zat boordevol ideeën en UNICEF moedigde hem aan. Samen met UNICEF heeft hij een werkplan gemaakt voor zaken die aangepakt moesten worden. Deze ambtenaar beleeft een gouden tijd in zijn loopbaan, en heeft door zijn budget meer zeggenschap gekregen. Kinderbescherming staat in zijn gemeente nu op de kaart, en gevallen van mishandeling en andere misstanden beginnen boven water te komen. Hiermee heeft deze ambtenaar sterk bewijs in handen dat budget noodzakelijk is, en het zal hem helpen om ook in de volgende jaren budget voor kinderbescherming te claimen.
Lees meer blogs van Marieke op de Filipijnen