In een jaar tijd bijna 400 kinderen overleden in Europa en Centraal-Azië door hittegolven

24 juli 2024

Door de stijgende temperaturen kwamen in 2021 naar schatting 377 kinderen in Europa en Centraal-Azië om het leven. Dat blijkt uit vandaag gepubliceerde UNICEF-gegevens uit 23 landen. Bijna de helft van alle overleden kinderen was jonger dan een jaar.

Jongetje geeft planten water in Armenië

De 7-jarige Vahe geeft water aan de planten in hun tuin in Armenië.

De 7-jarige Vahe geeft water aan de planten in hun tuin in Armenië.

Ernstige gezondheidscomplicaties door hoge temperaturen

De steeds hogere temperaturen kunnen ernstige gezondheidscomplicaties meebrengen voor kinderen, vooral voor de jongsten. Die gevolgen kunnen zelfs al van invloed zijn vóór kinderen geboren worden: blootstelling aan hitte kan leiden tot vroeggeboorte, een laag geboortegewicht, doodgeboorte en aangeboren afwijkingen. 

Risico’s van hittestress

Jonge baby's raken sneller oververhit omdat ze nog niet goed hun eigen lichaamstemperatuur kunnen reguleren en slechts weinig kunnen zweten. Bij pasgeborenen kan hittestress leiden tot hartproblemen, ademhalings- en spijsverteringsproblemen en bloedziektes. 

Ook voor oudere kinderen vormt hittestress een risico. Het kan de groei van kinderen nadelig beïnvloeden en een reeks kinderziekten veroorzaken. 

Oproep aan regeringen

Nu de temperaturen blijven stijgen, dringt UNICEF er bij regeringen in Europa en Centraal-Azië op aan om te blijven investeren in plannen om de gevolgen van klimaatverandering tegen te gaan en kinderen daarbij centraal te stellen. Ook moeten er meer hittewaarschuwingssystemen komen en moeten gebouwen (waaronder schoolgebouwen) worden aangepast om blootstelling aan hitte te minimaliseren.

UNICEF is er voor ieder kind, altijd en overal. Jij ook?

Jouw bijdrage maakt een wereld van verschil

Doneer nu