Polio-epidemie in Gaza extreem gevaarlijk voor kinderen

30 juli 2024

In Gaza is nu officieel een polio-epidemie uitgeroepen. Polio is een heel besmettelijke ziekte die vooral voor jonge kinderen heel gevaarlijk kan zijn. UNICEF helpt bij de grootschalige vaccinatiecampagne die nu wordt opgezet om het virus in te dammen, maar loopt aan tegen enorme uitdagingen.

UNICEF helpt bij grootschalige vaccinatiecampagne Gaza

Kinderen lopen rond een plas tussen verwoeste gebouwen in Khan Yunis in het zuiden van Gaza.

Kinderen lopen rond een plas tussen verwoeste gebouwen in Khan Yunis in het zuiden van Gaza.

Poliovirus in rioolwater

De WHO en UNICEF troffen onlangs resten aan van het poliovirus in rioolwater in Gaza. Nu heeft het ministerie van Gezondheid in Gaza officieel bevestigd dat er sprake is van een epidemie.  
Het poliovirus verspreidt zich voornamelijk via ontlasting. Als het eenmaal in het lichaam terecht is gekomen kan het zich een weg banen naar het zenuwstelsel, wat uiteindelijk kan leiden tot verlamming of zelfs overlijden. 
“Dat er nu officieel een polio-epidemie is uitgeroepen laat opnieuw zien dat Gaza voor kinderen een van de meest gevaarlijke plekken is om te wonen”, zegt Suzanne Laszlo, directeur UNICEF Nederland.

Aan alles is een gebrek

Vooral voor jongere kinderen is polio gevaarlijk. Zij zijn nog niet gevaccineerd of hebben hun vaccinatie door de oorlog gemist, en zijn nu onbeschermd. Eerdere polio-uitbraken in andere landen zorgden ervoor dat kinderen voor de rest van hun leven verlamd zijn geraakt. Dat risico lopen nu ook de kinderen in Gaza.   
Om polio tegen te gaan zijn een vaccin, schoon water en goede hygiëne cruciaal. Aan dat alles is in Gaza nu een gebrek. 

Extreme uitdagingen

Om een verdere uitbraak in te dammen is het belangrijk om zo snel mogelijk zoveel mogelijk kinderen te vaccineren tegen het poliovirus. UNICEF helpt bij het vaccinatieproces maar loopt aan tegen extreme uitdagingen. Laszlo: “Vaccins de grens over krijgen is één ding, maar daarna moeten ze ook nog vervoerd en toegediend worden en dat is in Gaza op dit moment ontzettend gevaarlijk.” Er vinden nog volop bombardementen plaats en wegen liggen vol onontplofte munitie.  
“Willen we echt zorgen dat polio en al die andere ziektes die nu toenemen, een halt worden toegeroepen, dan moet er een staakt-het-vuren komen en veilige, ongehinderde toegang voor hulpverleners”.  

UNICEF is er voor ieder kind, altijd en overal. Jij ook?

Jouw bijdrage maakt een wereld van verschil

Doneer nu