Kinderen in Bangladesh worden deze zomer hard geraakt door natuurgeweld. Eerst veroorzaakten overstromingen in het noorden van het land en cycloon Remal enorme schade. Nu zijn miljoenen inwoners in het zuidoosten getroffen door de zwaarste overstromingen in ruim dertig jaar.
Habib (10) en zijn familie zijn getroffen door hevige overstromingen na cycloon Remal aan het begin van de zomer in Bangladesh.
© UNICEF/UNI596222/Mukut
Alleen al door de recente overstromingen in Oost-Bangladesh lopen meer dan 5,6 miljoen mensen, waaronder 2 miljoen kinderen, gevaar. Grote rivieren zijn buiten hun oevers getreden door ongekende moessonregens. Velden, straten, huizen, scholen en zelfs complete dorpen zijn overspoeld.
59 mensen hebben het naar alle waarschijnlijkheid niet overleefd, daarnaast zoeken 500 duizend mensen onderdak. Miljoenen kinderen en gezinnen zitten zonder voedsel en noodgoederen. Vrijwilligers en overheidsmedewerkers voeren reddingsoperaties uit, maar de toegang tot sommige gebieden blijft moeilijk. Bovendien is het gevaar nog niet geweken; het regenseizoen houdt nog aan.
Een moeder waadt met haar kinderen door een overstroomd gebied op zoek naar veiligheid.
© UNICEF/UNI631574
“Deze verwoestende overstromingen laten weer zien wat de ernstige gevolgen zijn van extreme weersomstandigheden en de klimaatcrisis voor kinderen”, zegt Emma Brigham, van UNICEF Bangladesh. “Veel te veel kinderen hebben hun dierbaren, huizen en scholen verloren en zijn nu volledig berooid. UNICEF biedt noodhulp, zoals zuiveringstabletten voor veilig drinkwater, ORS tegen uitdroging en jerrycans.” Maar er wordt ook hulp geboden op gebied van kinderbescherming, onderwijs, medische zorg en voeding.
Tot nu toe zijn hiermee zo’n 842.000 mensen bereikt maar er is meer geld nodig om ook andere getroffenen te bereiken en het uitbreken van ziektes en diarree te bestrijden. Kinderen zijn hier extra kwetsbaar voor en kunnen uitgedroogd raken.
De recente overstromingen komen vlak na de overstromingen in het noorden van Bangladesh en cycloon Remal. Samen hebben deze drie noodsituaties meer dan 13 miljoen mensen in Bangladesh getroffen, waaronder 5 miljoen kinderen. Klimaatverandering verhoogt de frequentie, ernst en onvoorspelbaarheid van cyclonen, overstromingen en andere extreme weersomstandigheden die Bangladesh raken. Dit laat zien dat de klimaatcrisis in wezen een kinderrechtencrisis is. Volgens de UNICEF Children's Climate Risk Index zijn kinderen hier het meest blootgesteld aan klimaat- en milieurisico's ter wereld.
UNICEF-medewerker Brigham. “Klimaatverandering verandert het leven van kinderen. We roepen wereldleiders op om met spoed te handelen en ingrijpende maatregelen te nemen om de gevolgen van klimaatverandering te beperken voordat het voor kinderen te laat is.”
© UNICEF/UNI596222/Mukut
Habib (10) en zijn familie zijn getroffen door hevige overstromingen na cycloon Remal aan het begin van de zomer. “Onze waterbron is vervuild, daarom moet ik twee keer per dag veilig water halen.” Habib is een van de miljoenen die zijn geraakt door de cycloon. Kinderen zijn bij overstromingen extra kwetsbaar voor ondervoeding en ernstige ziektes als diarree en cholera. Water- en sanitaire voorzieningen zijn beschadigd, honderden scholen en klinieken overstroomd en wegen weggespoeld.