Kinderen en jongeren vaak genoemd in regeerprogramma, maar grote zorgen over asiel en ontwikkelingshulp  

13 september 2024

UNICEF Nederland vindt het positief dat de positie van kinderen en jongeren op onderdelen is meegenomen in het vandaag gepresenteerde regeerprogramma. Tegelijkertijd is het zorgelijk dat de impact op kinderen allerminst meegenomen lijkt bij de plannen rondom asiel en ontwikkelingshulp. 

Kinderen en jongeren vaak genoemd in regeerprogramma

Jongeren onderwerp van gesprek

In het vandaag gepresenteerde regeerprogramma is te zien dat kinderen en jongeren onderwerp zijn geweest van gesprek. Zo wordt er ingezet op het verbeteren van onderwijs en het verhogen van de vaccinatiegraad. Ook het creëren van een gezonde leef- en schoolomgeving voor kinderen en de aanpak van vapen onder jongeren is aan te moedigen.  
 
Het is positief dat wordt genoemd dat Caribisch Nederland een gelijkwaardiger onderdeel moet zijn van Nederland, waardoor de te nemen maatregelen om onder andere armoede te verminderen, ook zullen gelden voor Caribisch Nederland. Tegelijk is de ambitie om kinderarmoede niet verder te laten stijgen dan het huidige cijfer, onvoldoende ambitieus te noemen, gelet op het grote aantal kinderen dat zich nu al in armoede bevindt.  
Het is positief dat de jeugdzorg verder wordt verbeterd met aandacht voor preventie, UNICEF Nederland mist hierbij een ambitie waarbij de kwaliteit van de zorg en belangen van kinderen voorop staan. 

Ernstige zorgen asiel en ontwikkelingshulp

Over de plannen voor asiel en de bezuinigingen op ontwikkelingshulp, maakt UNICEF Nederland zich ernstig zorgen. Waar bij andere onderwerpen duidelijk lijkt te zijn gekeken naar de impact op kinderen, lijkt dat hier allerminst het geval. Zo zal het plan om in te zetten op grootschalige, sobere opvanglocaties, grote nadelige gevolgen hebben op de ontwikkeling van asielzoekerskinderen, zo is inmiddels al duidelijk geworden uit onderzoek. Ook de inperking van de mogelijkheden voor gezinshereniging zijn specifiek voor kinderen heel zorgelijk.  
 
Gezien de veelheid aan crises wereldwijd, zijn de bezuinigingen op het budget van ontwikkelingshulp onbegrijpelijk, daar die ervoor zullen zorgen dat veel minder kinderen wereldwijd de hulp zullen krijgen die zij zo hard nodig hebben.  

UNICEF Nederland zal de uitwerking van het regeerprogramma op de voet blijven volgen en helpt mee daar waar dat kan om te zorgen dat de belangen van kinderen en jongeren zo goed mogelijk worden gewaarborgd.