Klimaatslimme dorpen

Madagaskar

UNICEF Madagaskar heeft als doel gesteld om 21 dorpen die kwetsbaar zijn voor de gevolgen van klimaatverandering klimaatslim te maken door deze dorpen toegang te geven tot watersystemen, ecologische toiletten en duurzame elektriciteit. Ook investeren we in kennis en stimuleren we groen ondernemerschap. 

klimaatslimme-dorpen.jpg

Androy, Madagaskar: een leraar toont dit schoolmeisje, omringd door haar klasgenoten, de juiste methode om haar handen te wassen.

Androy, Madagaskar: een leraar toont dit schoolmeisje, omringd door haar klasgenoten, de juiste methode om haar handen te wassen.

28 miljoen

28 miljoen

inwoners in Madagaskar

14 miljoen

14 miljoen

van hen zijn kinderen

Klimaatimpact

Klimaatimpact

Madagaskar staat in de top van hardst getroffen landen door klimaatverandering

Klimaatslimme dorpen

Madagaskar is een van de armste landen ter wereld. 80% van de bevolking leeft in armoede, 42% van de kinderen onder de 5 jaar is ondervoed, en 47% van de bevolking heeft geen toegang tot schoon water. Daarbij staat Madagaskar in de top van landen die het hardst worden geraakt door klimaatverandering. In het zuiden heerst steeds vaker extreme droogte, waardoor toch al kwetsbare oogsten mislukken en de voedselzekerheid nog verder afneemt.

Kinderen worden extra hard geraakt door deze situatie. Niet alleen hier en nu – door honger, ziekte en armoede – maar ook op de langere termijn – door een slechte gezondheid, achterstanden in de ontwikkeling en een bedreigde leefomgeving. Terwijl er juist een sterke generatie kinderen nodig is om een duurzamere en betere toekomst op te bouwen.

Wat doet UNICEF

Het Klimaatslimme Dorpen-project van UNICEF werkt samen met lokale gemeenschappen om duurzame en klimaatresistente dorpen te creëren in drie zuidelijke regio's in het zuiden van Madagaskar: Androy, Anosy en Atsimo Andrefana. Het project richt zich op drie onderdelen: klimaatslimme infrastructuur, groen ondernemerschap en het vergroten van kennis. Deze holistische benadering versterkt de weerbaarheid van gemeenschappen, verbetert hun levensonderhoud en bevordert de ontwikkeling van kinderen.

Dankzij steun uit Nederland is onder meer in de 2 dorpen Besakoa en Ambatosola de installatie van het MUS-systeem voltooid. Watercomités, bestaande uit dorpsbewoners, beheren de kleine irrigatiesystemen en zijn getraind in het coördineren van de dagelijkse werking ervan. Deze watersystemen hebben een brede impact: ze ondersteunen basisbehoeften en economische activiteiten, en bevorderen onder meer betrokkenheid bij onderhoud. 

Klimaatslim watersysteem in Madagaskar

'Multiple-Use-Water' (MUS)-systemen

In het dorp Ehavo is een 'Multiple-Use-Water' (MUS)-systeem aangelegd, die onder meer water levert aan een groentetuin in het dorp. De groentetuin wordt verzorgd door een lokale vrouwenvereniging. Het watersysteem was oorspronkelijk ontworpen voor de 500 bewoners van Ehavo – maar het systeem had zo’n succes, dat het bewoners van naburige dorpen heeft aangetrokken die hier nu ook water inkopen. Dit draagt bij aan het stimuleren van de lokale economie. Naast dat het watersysteem water levert voor irrigatie, zoals op de foto te zien is, wordt het opgepompte water ook geleid naar de scholen in het dorp. Hierdoor hebben kinderen daar nu schoon drinkwater en kunnen zij hun handen wassen. Zo lopen zij minder risico om ziek te worden.

Doelstellingen

1. Minstens 21 dorpen klimaatslim maken. Dit willen we bereiken door dorpen toegang te geven tot duurzame elektriciteit, watervoorzieningen en ecologische toiletten. Kinderen krijgen zo verbeterde toegang tot schoon drinkwater, voedzaam voedsel en zorg en onderwijs van betere kwaliteit.

2. Klimaatkennis vergroten in 21 dorpen met klimaatonderwijs en voorlichting over onder meer waterbesparing en duurzame landbouw. Zo kunnen inwoners proactief inspelen op klimaatrisico’s en worden kinderen uitgerust met kennis om zelf hun groene toekomst vorm te geven.

3. We trainen inwoners, inclusief vrouwen en jongeren, in groene ondernemersvaardigheden en ondersteunen kleinschalige bedrijfsontwikkeling, om zo de veerkracht van gezinnen en economische zelfstandigheid te bevorderen.

4. We zorgen voor duurzame verbetering van de leefomstandigheden van zo’n 50.000 mensen, waarvan zo’n 25.000 kinderen (direct en indirect). Naast een meer weerbare leefomgeving, zullen de interventies de voeding, gezondheid en bescherming van kinderen verbeteren, wat hun toekomst en rechten waarborgt.

Resultaten per januari 2025

  1. UNICEF heeft tot nu toe 21 dorpen geselecteerd. Het verschilt per dorp hoever ze zijn met de uitvoering, en hoe langnodig zal zijn om het af te ronden. Fondsen vanuit Nederland hebben tot nu toe bijgedragen aan diverse interventies in de twee dorpen Besakoa en Ambatosola (in totaal zo’n 1800 inwoners, waarvan zo’n 550 kinderen).     
  2. In zo’n 5 van de 21 dorpen is de installatie van de klimaatslimme infrastructuur afgerond, waaronder in Besakoa en Ambatosola.
  3. Inwoners van Besakoa en Ambatosola zijn getraind in onder meer permacultuur, de bouw van toilethokjes, financiële educatie, het naaien van katoenen maandverband en de productie van milieuvriendelijke houtskool uit afval. 
  4. In het dorp Besakoa zijn 60 bomen geplant als onderdeel van het ‘One Child One Tree’ concept. Kinderen op school planten een boom en leren over de verzorging ervan, waaronder het belang van efficiënt watergebruik.   
Lerares in Madagaskar geeft les over klimaat en het bewerken van grond aan haar leerlingen.

Klimaatkennis 

Een lerares leert haar leerlingen hoe ze de grond kunnen bewerken tijdens een groene les. In het Klimaatslimme Dorpen project nemen kinderen deel aan klimaat gerelateerde activiteiten zoals het planten van bomen. Zo wordt aandacht besteed aan het belang van water en bomen voor de leefomgeving. Dit bevordert kennis over het klimaat, de voedingsgezondheid van kinderen én geeft kinderen en jongeren kennis en tools om bij te gaan dragen aan een duurzamere toekomst.  

Veelgestelde vragen

Lees hier het antwoord op veelgestelde vragen over het project Klimaatslimme dorpen in Madagaskar.

UNICEF is er voor ieder kind, altijd en overal. Jij ook?

Jouw bijdrage maakt een wereld van verschil

Doneer nu