De wereldwijde vaccinatiegraad van kinderen is in 2023 tot stilstand gekomen. Dat blijkt uit gisteren gepubliceerde cijfers van UNICEF en de WHO. De stilstand betekent dat veel minder kinderen (voldoende) vaccinaties hebben gekregen.
Lugain Asim Alhadi wordt door haar moeder vastgehouden terwijl ze wordt gevaccineerd in het Gezirat Al-Feel gezondheidscentrum in Soedan.
© UNICEF/UN0849188/Elfatih
De gegevens van UNICEF en de WHO bevatten de meest uitgebreide data over vaccinaties wereldwijd. Deze gegevens tonen aan dat de wereldwijde vaccinatiegraad sinds 2022 nog steeds niet is teruggekeerd naar het niveau van 2019 (de start van de coronapandemie).
Meer dan de helft van alle ongevaccineerde kinderen wereldwijd leeft in één van de 31 landen die te maken hebben met conflict of een andere kwetsbare omgeving. Zo’n omgeving maakt extra kwetsbaar voor de uitbraak van ziektes omdat de toegang tot voeding en gezondheidszorg fragiel is.
"Deze cijfers laten zien dat veel landen nog steeds te veel kinderen missen als het gaat om vaccineren”, zegt Catherine Russell, directeur van UNICEF. “Zorgen dat alle kinderen gevaccineerd worden vereist een wereldwijde inspanning, waarbij overheden, partners en lokale leiders investeren in gezondheidszorg en zorgverleners. Alleen zo kunnen we ervoor zorgen dat elk kind gevaccineerd wordt.”
De gegevens tonen onder andere aan dat de vaccinatiegraad tegen mazelen is gestagneerd, wat heeft geleid tot bijna 35 miljoen kinderen die geen of slechts gedeeltelijke bescherming hebben gekregen.
In 2023 ontving slechts 83 procent van de kinderen wereldwijd hun eerste dosis van het mazelenvaccin. Dit percentage blijft onder de vereiste 95 procent dekking om uitbraken te voorkomen, onnodige ziektes en sterfgevallen te vermijden, en de doelstellingen voor de uitroeiing van mazelen te halen.
De afgelopen vijf jaar vonden er mazelenuitbraken plaats in 103 landen. Een lage vaccinatiegraad (80 procent of minder) was een belangrijke factor bij deze uitbraken. De cijfers laten zien dat 91 landen waar de dekking tegen mazelen goed was, géén uitbraken kenden.
De gegevens laten ook enkele positieve ontwikkelingen zien. Zo is het percentage jonge vrouwen wereldwijd dat ten minste één dosis van het HPV-vaccin heeft ontvangen - wat bescherming biedt tegen baarmoederhalskanker - gestegen van 20 procent in 2022 naar 27 procent in 2023.
Desondanks blijft de HPV-vaccinatiegraad nog ver onder het streefdoel van 90 procent om baarmoederhalskanker uit te roeien: slechts 56 procent van de jonge vrouwen in hoge inkomenslanden en 23 procent in lage- en middeninkomenslanden is momenteel beschermd.