Inhaalvaccinatiecampagne in Noord-Korea: bijna een miljoen kinderen en zwangere vrouwen krijgen vaccinatie

10 september 2024

Democratische Volksrepubliek Korea (DPRK) is gestart met een grootschalige inhaalvaccinatiecampagne in Noord-Korea. UNICEF ondersteunt deze campagne door het leveren en verspreiden van vaccins, en door zorgverleners op te leiden. Meer dan 800.000 kinderen en 120.000 zwangere vrouwen worden gevaccineerd tegen kinderziekten zoals polio, mazelen en hepatitis.

UNICEF medewerkster dient vaccin toe bij kind in Noord-Korea

Waarom deze campagne nu plaatsvindt

Door de COVID-19-pandemie, die in 2020 begon, heeft een groot aantal kinderen en zwangere vrouwen in Noord-Korea geen toegang gehad tot essentiële vaccinaties. Voor de pandemie lag de vaccinatiegraad nog boven de 96%, maar halverwege 2021 was dit gezakt naar slechts 42%. Hierdoor ontstond er een groot risico op uitbraken van ziekten zoals polio, difterie en rubella. 

Roland Kupka, waarnemend directeur van UNICEF in de DPRK, benadrukt het belang van deze campagne: "Dit is een belangrijke stap in het herstellen van de vaccinatiegraad en het beschermen van kinderen tegen vermijdbare ziekten."

Samenwerking met Gavi en de DPRK-regering

UNICEF werkt samen met Gavi, de Vaccine Alliance, en het Ministerie van Volksgezondheid van de DPRK. Samen hebben zij meer dan vier miljoen doses vaccins geleverd, waaronder Pentavalent, Mazelen-Rubella (MR), Tetanus-Difterie en Hepatitis B. Twee miljoen van deze doses worden gebruikt in de huidige campagne, terwijl de rest verspreid wordt naar gezondheidscentra in het land om de reguliere vaccinatieprogramma's te versterken.

Effectieve vaccinatie in afgelegen gebieden

Naast de levering van vaccins zorgt UNICEF ervoor dat deze ook in afgelegen gebieden effectief kunnen worden toegediend. Hiervoor heeft UNICEF vriezers, koelkasten, koelboxen en temperatuurmeters geleverd. Bovendien zijn er meer dan 7.200 gezondheidswerkers opgeleid om de vaccins veilig toe te dienen en snel te kunnen reageren op eventuele bijwerkingen.