Dodelijk geweld tegen kinderen op de Westelijke Jordaanoever met 250 procent gestegen

22 juli 2024

Sinds oktober vorig jaar zijn in totaal 143 Palestijnse kinderen en twee Israëlische kinderen gedood op de Westelijke Jordaanoever, inclusief Oost-Jeruzalem. Dat is een toename van maar liefst 250 procent in vergelijking met de voorgaande negen maanden. Ruim 440 Palestijnse kinderen raakten gewond.

Kinderen lopen naar school in puin Westelijke Jordaanoever

Kinderen lopen naar school te midden van het puin op de straten van Jenin, Westelijke Jordaanoever.

Kinderen lopen naar school te midden van het puin op de straten van Jenin, Westelijke Jordaanoever.

“Al jaren worden kinderen op de Westelijke Jordaanoever blootgesteld aan gruwelijk geweld”, zegt UNICEF-directeur Catherine Russell. Sinds het uitbreken van de oorlog in Gaza is de situatie nog veel verder verslechterd. “Er zijn meer en meer beschuldigingen dat Palestijnse kinderen worden vastgehouden op weg van school naar huis, of worden neergeschoten terwijl ze op straat lopen.”

Niet alleen het fysieke welzijn van kinderen is daarmee in gevaar, ook het mentaal welzijn is in het geding. Kinderen geven aan bang te zijn om door hun buurt te lopen of naar school te reizen.

“De kosten van het geweld in Palestina en Israël zal worden gemeten in de levens van kinderen: in de levens die verloren gaan en in de levens die voor altijd veranderd zijn”, zegt Russell. “Wat kinderen nodig hebben is een einde aan het geweld en een duurzame politieke oplossing.”

UNICEF is er voor ieder kind, altijd en overal. Jij ook?

Jouw bijdrage maakt een wereld van verschil

Doneer nu