Polio-uitbraak in Gaza: 3 belangrijke vragen beantwoord

27 augustus 2024

Deze week heeft UNICEF 1,2 miljoen doses van het type 2 poliovaccin kunnen leveren in Gaza. Ook is er koelapparatuur geleverd om de vaccins op de juiste temperatuur te houden. UNICEF, de WHO en UNRWA zijn van plan om meer dan 640.000 kinderen onder de 10 jaar in de Gazastrook te vaccineren tegen polio om de verspreiding van de ziekte te stoppen. Hiervoor is een humanitaire pauze noodzakelijk. 

Vaccins tegen polio worden geleverd

Wat is er aan de hand? 

Op 19 juli meldde het Ministerie van Volksgezondheid van Gaza en de WHO dat het zeer besmettelijke poliovirus was gevonden in rioolmonsters. Deze monsters waren door UNICEF verzameld in Khan Younis en Deir al-Balah. Polio vormt een groot risico voor mensen die in overvolle omstandigheden zonder voldoende water en sanitaire voorzieningen leven, omdat ze de kans lopen deze levenslange verlammende ziekte op te lopen. 

Op 22 augustus bevestigde de WHO, dat een 10 maanden oud niet-gevaccineerd kind uit Deir al-Balah polio had opgelopen – het eerste geval in Gaza in 25 jaar. In totaal meldt de WHO drie gevallen van verlamming. 

Wat maakt polio zo ernstig?  

Polio was ooit de belangrijkste oorzaak van verlamming bij kinderen wereldwijd. De ziekte treft voornamelijk kinderen onder de vijf jaar. Iedereen die niet gevaccineerd is, ongeacht de leeftijd, kan het virus oplopen. Vaccins tegen dit specifieke type polio zijn noodzakelijk om kinderen te beschermen en de verspreiding van de ziekte te stoppen. 

Vaccins komen aan op het vliegveld

UNICEF-medewerkers inspecteren polio type 2 (nOPV) vaccins en apparatuur voor koeling van vaccins die zijn aangekomen op de luchthaven Tel Aviv Ben Gurion voordat ze worden vervoerd naar de Gazastrook.

UNICEF-medewerkers inspecteren polio type 2 (nOPV) vaccins en apparatuur voor koeling van vaccins die zijn aangekomen op de luchthaven Tel Aviv Ben Gurion voordat ze worden vervoerd naar de Gazastrook.

Wat is er nu nodig om de vaccins te kunnen zetten? 

Een staakt-het-vuren, of in elk geval een tijdelijke wapenstilstand. Op 16 augustus riepen de WHO en UNICEF alle partijen in het conflict op om humanitaire pauzes in te lassen, zodat twee vaccinatiecampagnes in de Gazastrook kunnen plaatsvinden. Deze pauzes in de gevechten zijn essentieel om ervoor te zorgen dat kinderen en gezinnen veilig gezondheidsfaciliteiten kunnen bereiken en dat voorlichtingsmedewerkers kinderen kunnen bereiken die geen toegang hebben tot gezondheidsfaciliteiten voor poliovaccinatie. Zonder deze humanitaire pauzes zal het niet mogelijk zijn om de vaccinatiecampagne uit te voeren. 

Binnenkort zal UNICEF nog eens 400.000 vaccindoses leveren voor de tweede ronde van de campagne. Tijdens elke ronde moet minstens 95% van de kinderen gevaccineerd worden om de verspreiding van polio te voorkomen en het risico op nieuwe uitbraken te verkleinen, vooral gezien de slechte toestand van de gezondheids-, water- en sanitaire systemen in de Gazastrook. 

Wat kan jij doen?

Help kinderen in Gaza

Doneer nu